Aquest és el vídeo de la primnera sessió del taller familiar de descoberta sensorial que imparteixo al casal de barri de Can Portabella. La proposta consistia en experimentar el tacte de la farina seca, després fer crema de farina i, per últim, fer massa de farina. Després del vídeo he afegit la programació de la sessió.
Sessió 1:Juguem amb farina
∞
Sentit que es treballa: tacte
∞
Objectiu: que els nens experimentin amb les diferents textures de la farina de blat
(farina en pols, crema de farina amb aigua i massa de farina).
∞
Materials:
·
Uns 200-250g de farina per nen/a.
·
Una gerra o ampolla d’aigua.
·
1 safata gran per cada nen/a.
·
1 plat i una cullera de plàstic
per cada nen.
·
1 got mesurador per l’aigua.
·
Estris per jugar amb la farina
(transvasar, fer formes, etc.): pots de iogurt de diferents formes, coberts de
plàstic, taps, rotlles de paper de vàter, tires de cartró, motlles de galeta...
·
Per netejar caldrà l’escombra i el
recollidor, un raspall per la roba, els fregalls, el sabó de plats, l’esprai
d’aigua i les galledes per rentar plats.
∞
Passos de la sessió:
1.
Explicar a les famílies el que es farà al llarg
del taller i en aquesta sessió en concret.
a.
El taller servirà per treballar els 5 sentits i també les sensacions propioceptives
degudes al moviment i l’equilibri. S’intentarà que totes les propostes siguin
viables per poder repetir-les a casa i que no calgui gastar gaire diners. Per
això es treballarà sovint amb materials reciclats-reutilitzats i amb coses que
es poden trobar en una casa, com per exemple aliments. Com són nens petits
també es tindrà una cura especial en utilitzar materials que no siguin tòxics
ni perillosos per a ells. La meva intenció és que els nens experimentin per
ells mateixos pel que la funció que demanaré als familiars serà simplement de
suport als infants però no d’implicació: els que han de jugar i els que han de
descobrir són els nens sols, sense la intervenció dels adults a no ser que la
demanin (i en aquest cas ha de ser el més restringida possible). Com moltes
vegades farem propostes en que els nens/es es poden embrutar, demanaré a les
famílies que portin un davantal o quelcom semblant.
b.
En aquesta sessió es treballarà el tacte gràcies a les diferents
textures de la farina. Com es treballa el tacte, és aconsellable que els
nens/es toquin el més possible la farina, que s’embrutin les mans amb la crema
i la massa... en definitiva, que manipulin el més possible. I com ja he dit
abans, que ho facin els petits, no els adults. L’objectiu no és un resultat excel·lent
sinó aprendre pel camí. Per exemple, quan els nens/es facin formes amb els
iogurts no cal que quedi una forma perfecta sinó que ho facin segons les seves
possibilitats, que són diferents per cada infant.
2.
Jugar amb la pols de farina. Es donarà una safata gran a cada nen i se li
posarà una bona quantitat de farina per a que jugui. En una de les taules es
posaran tot els estris per jugar amb la farina. Els nens podran escollir amb
què volen jugar dintre d’una àmplia varietat d’estris.
3.
Jugar amb crema de farina. Es donarà un got i una cullera de plàstic a cada
nen i se’ls dirà que agafin unes quantes cullerades de farina de la safata, les
posin al got, afegeixin aigua i facin una pasteta remenant bé. Poden jugar lliurement
amb la crema utilitzant també els estris que segueixen al seu abast.
4.
Jugar amb massa de farina. Es dirà als nens que llencin la crema del got sobre la
farina que ha quedat a la safata i que ho barregin per formar una massa. Poden
barrejar al principi amb la cullera però al final hauran de pastar la massa amb
les mans, experimentant com embruta al principi, quan està enganxifosa, i com
és de llisa i suau després quan ja s’ha fet la massa amb la proporció adequada
d’aigua. També poden seguir utilitzant els estris que tenen al seu abast.
5.
Recollir. 10 minuts abans de l’hora, a les 16.10 els nens/es hauran de començar a
recollir. Cal que ho facin ells i que els familiars ajudin el menys possible.
Caldrà que fiquin els estris bruts en una bossa, que netegin les taules amb els
fregalls, l’aigua i el sabó i que escombrin. Es poden endur la massa de farina
en un tovalló de paper.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada