dimarts, 14 de febrer del 2017

Taller de descoberta sensorial, sessió 1: juguem amb farina

Aquest és el vídeo de la primnera sessió del taller familiar de descoberta sensorial que imparteixo al casal de barri de Can Portabella. La proposta consistia en experimentar el tacte de la farina seca, després fer crema de farina i, per últim, fer massa de farina. Després del vídeo he afegit la programació de la sessió.


Sessió 1:Juguem amb farina
      Sentit que es treballa: tacte
      Objectiu: que els nens experimentin amb les diferents textures de la farina de blat (farina en pols, crema de farina amb aigua i massa de farina).
      Materials:
      ·         Uns 200-250g de farina per nen/a.
      ·         Una gerra o ampolla d’aigua.
      ·         1 safata gran per cada nen/a.
      ·         1 plat i una cullera de plàstic per cada nen.
      ·         1 got mesurador per l’aigua.
      ·         Estris per jugar amb la farina (transvasar, fer formes, etc.): pots de iogurt de diferents formes,             coberts de plàstic, taps, rotlles de paper de vàter, tires de cartró, motlles de galeta...
      ·         Per netejar caldrà l’escombra i el recollidor, un raspall per la roba, els fregalls, el sabó de                     plats, l’esprai d’aigua i les galledes per rentar plats.
      Passos de la sessió:
1.       Explicar a les famílies el que es farà al llarg del taller i  en aquesta  sessió en concret.
a.       El taller servirà per treballar els 5 sentits i també les sensacions propioceptives degudes al moviment i l’equilibri. S’intentarà que totes les propostes siguin viables per poder repetir-les a casa i que no calgui gastar gaire diners. Per això es treballarà sovint amb materials reciclats-reutilitzats i amb coses que es poden trobar en una casa, com per exemple aliments. Com són nens petits també es tindrà una cura especial en utilitzar materials que no siguin tòxics ni perillosos per a ells. La meva intenció és que els nens experimentin per ells mateixos pel que la funció que demanaré als familiars serà simplement de suport als infants però no d’implicació: els que han de jugar i els que han de descobrir són els nens sols, sense la intervenció dels adults a no ser que la demanin (i en aquest cas ha de ser el més restringida possible). Com moltes vegades farem propostes en que els nens/es es poden embrutar, demanaré a les famílies que portin un davantal o quelcom semblant.
b.       En aquesta sessió es treballarà el tacte gràcies a les diferents textures de la farina. Com es treballa el tacte, és aconsellable que els nens/es toquin el més possible la farina, que s’embrutin les mans amb la crema i la massa... en definitiva, que manipulin el més possible. I com ja he dit abans, que ho facin els petits, no els adults. L’objectiu no és un resultat excel·lent sinó aprendre pel camí. Per exemple, quan els nens/es facin formes amb els iogurts no cal que quedi una forma perfecta sinó que ho facin segons les seves possibilitats, que són diferents per cada infant.
2.       Jugar amb la pols de farina. Es donarà una safata gran a cada nen i se li posarà una bona quantitat de farina per a que jugui. En una de les taules es posaran tot els estris per jugar amb la farina. Els nens podran escollir amb què volen jugar dintre d’una àmplia varietat d’estris.
3.       Jugar amb crema de farina. Es donarà un got i una cullera de plàstic a cada nen i se’ls dirà que agafin unes quantes cullerades de farina de la safata, les posin al got, afegeixin aigua i facin una pasteta remenant bé. Poden jugar lliurement amb la crema utilitzant també els estris que segueixen al seu abast.
4.       Jugar amb massa de farina. Es dirà als nens que llencin la crema del got sobre la farina que ha quedat a la safata i que ho barregin per formar una massa. Poden barrejar al principi amb la cullera però al final hauran de pastar la massa amb les mans, experimentant com embruta al principi, quan està enganxifosa, i com és de llisa i suau després quan ja s’ha fet la massa amb la proporció adequada d’aigua. També poden seguir utilitzant els estris que tenen al seu abast.
5.       Recollir. 10 minuts abans de l’hora, a les 16.10 els nens/es hauran de començar a recollir. Cal que ho facin ells i que els familiars ajudin el menys possible. Caldrà que fiquin els estris bruts en una bossa, que netegin les taules amb els fregalls, l’aigua i el sabó i que escombrin. Es poden endur la massa de farina en un tovalló de paper.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada